Fulbright Yabancı Dil Öğretim Asistanlığı (FLTA) Burs Başvurusu

Yabancı Dil Öğretim Asistanlığı (FLTA) Programı, kariyerlerinin başındaki (7 seneden fazla öğretmenlik deneyimi olmayan) İngilizce Öğretmenliği ve benzeri alanlardan mezun olan bireylere yönelik dokuz ay süreli bir burs programıdır. İlgili diğer alanların listesi için lütfen tıklayınız.

FLTA Programı, ABD’deki üniversitelerin yabancı dil eğitiminin kalitesini arttırmanın yanı sıra, yabancı ülkelerden gelen İngilizce öğretmenlerinin öğretim becerilerini geliştirmelerine, İngilizce dil seviyelerini yükseltmelerine ve Amerikan toplumu ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Yabancı Dil Öğretim Asistanları, Amerikan üniversitelerindeki Türkçe dil eğitimi programlarında öğretim asistanı olarak görev yapacaklardır. Öğretim asistanlığı haftada 20 saate kadar olan çalışmayı kapsamaktadır. Buna ek olarak, asistanlık yapılan kurumlarda İngilizce Öğretimi ve/veya Amerikan Kültürü Çalışmaları alanlarında, her dönem iki ders alma zorunluluğu bulunmaktadır. Derslere dinleyici olarak (“audit”) katılmak mümkün olduğu gibi, kredili olarak da ders alınabilir. Bu programın sonunda diploma alınmayacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar başvuramazlar.

Başvuracak kişilerin İngilizce Öğretmenliği diplomasına sahip olmaları veya Türkiye’deki üniversitelerin İngilizce Öğretmenliği bölümlerinde öğrenci olmaları ve en geç 2020 yılının Haziran ayı sonunda lisans derecesiyle mezun olacak olmaları gerekmektedir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dilbilimi, İngilizce Mütercim-Tercümanlık ve İngilizce Çeviribilim bölümlerinden mezun olmuş veya bu bölümlerde halen öğrenci olup en geç 2020 Haziran ayı sonunda lisans derecesiyle mezun olacak kişiler de programa başvurabilir. Ancak bu kişilerin Pedagojik Formasyon Sertifikaları sunmaları gereklidir.

Pedagojik formasyon eğitimine yeni başlamış adaylar, bu eğitime başladıklarını ve bu eğitimin en geç 2020 yılının Haziran ayında tamamlanacağını belirten resmi bir yazıyı başvuru evraklarına ekledikleri takdirde başvuruları değerlendirmeye alınacaktır.

Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Dilbilim ve Gazetecilik ve Medya bölümlerinden başvuracak adayların hem Pedagojik Formasyon Sertifikası sunmaları hem de en az 2 yıllık öğretmenlik tecrübesine sahip olmaları gerekmektedir.

Başvuracak kişilerin yedi seneden fazla öğretmenlik tecrübesi olmamalıdır.

İyi derecede İngilizce bilgisi gereklidir. Bunu belgelemek için geçerli TOEFL iBT skorunun en az 79 veya IELTS Akademik skorunun en az 6 olması gerekmektedir.

Başvuran kişiler aday gösterilme ve seçilme süreci boyunca Türkiye’de ikamet ediyor olmalı ve dokuz aylık programın bitiminde Türkiye’ye geri dönüş yapmalıdır.

Adaylar, olgunluk, güvenilirlik, dürüstlük ve profesyonellik sergilemekle yükümlüdür. Başvuru ya da burs süresince tespit edilen intihal (“aşırma”) vakaları, adaylıktan çıkarılma ya da bursun sonlandırılması ile sonuçlanacaktır.

Son Başvuru Tarihi: 16 Eylül 2019

2020-2021 akademik yılı FLTA Programı için adayların “Başvuru Paketi” oluşturmaları ve bu paketi Komisyonumuzun Ankara Merkez Ofisi’ne ulaştırmaları gerekmektedir.

Başvuru ve detaylı bilgi için tıklayın