Fulbright Türkiye Yüksek Lisans Burs Başvurusu

Türkiye’de bir lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2020’de mezun olacak olanlar (3. ve 4. Sınıf öğrencileri veya lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olan öğrenciler)  10 Nisan 2019 tarihine kadar Fulbright Yüksek Lisans bursuna başvurabilir. Burs ile ilgili detaylar aşağıda yer almaktadır.

Burs Adı: Master’s

Burs Başlangıç Dönemi: 2020-2021 Akademik Yılı Güz Dönemi

Burs Süresi: En fazla 2 akademik yıl

Bursiyerin yerleştiği üniversitenin akademik takvimine ve programına bağlı olarak bir akademik yıl (9-12 ay arası)

  • Yenilenebilen ikinci akademik yıl (en fazla 9 ay)
  • İki yıl veya daha fazla süren programlarda bursun ikinci yıl için devam etmesi, birinci yılın sonundaki akademik başarıya bağlıdır.

Bursun Kapsamı              

  • Bir akademik yıl için 50.000 ABD Doları’na kadar burs imkanı:
  • Eğitim ücreti ve masrafları (1.000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı bu tutara dahil)
  • Aylık yaşam masrafları (gidilecek şehre bağlı olarak hazırlanan bir çizelge üzerinden belirlenmektedir.)
  • Üniversite sağlık sigortası
  • Gidiş-dönüş uçak bileti

Kimler Başvurabilir ?

Eğitim

Bir lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2020’de mezun olacak olanlar

(3. ve 4. Sınıf öğrencileri veya lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olan öğrenciler)

Not Ortalaması

Mezunlar: Mezuniyet ortalaması 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olanlar

Öğrenciler: Güz 2018 dönemi sonrasında genel not ortalaması 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olanlar (akademik başarının mezun olana kadar sürdürülmesi gerekmektedir.)

* Not ortalaması, hem 4.00’lük sisteme hem de 100’lük sisteme göre belirtilen not dökümlerinde 4.00’lük sistem dikkate alınacaktır.

İngilizce Bilgisi

Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar

! İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT için 75, IELTS Akademik için 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60,  ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 65 ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C’dir.

Sınav sonuç belgenizin orijinalini ya da resmi onaylı bir kopyasını başvuru paketinize eklemeniz gerekmektedir. Fotokopi olan sonuç belgeleri kabul edilmemektedir. ODTÜ İYS ve BÜYES sınav sonuç belgelerinin, sınavı yapan üniversitenin yetkili birimi tarafından resmi onaylı olması gerekmektedir.

Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;

  • TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
  • IELTS sınavı için “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçerek,

resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.

TOEFL ve IELTS sınavları için hâlihazırda elinizde olan sonuç belgenizi taratarak Komisyonumuza e-posta ile iletmeniz halinde (advising@fulbright.org.tr), belgenizin geçerliliğini kontrol ettirip “aslı gibidir” onayı alabilirsiniz. Bu onay PTE, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavları için verilememektedir. Bu sınavlar için resmi onaylı sonuç belgenizi göndermeniz gerekmektedir.

Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgenizin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL, IELTS, PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarının 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).

! PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarından geçerli bir sınav sonucuna sahip olmak sadece Fulbright Yüksek Lisans Bursu’na başvuru için yeterlidir. Bursa aday gösterilmeniz halinde ABD’deki yüksek öğrenim kurumlarına başvuruda kullanmak üzere TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekecektir.

İş Tecrübesi

İşletme alanında (MBA) ve İşletme’nin Muhasebe, Finans (“MS in Finance” eğitimi dahil olmak üzere), Pazarlama, Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Mühendislik Yönetimi gibi alt alanlarında burs almak için başvuran kişilerden başvuru tarihinde en az 1 yıl tam zamanlı, fiilî iş tecrübesi olanlar

* Başvuru esnasında adayın en az 1 yıl tam zamanlı iş tecrübesi olması ve seçildiği takdirde de, ABD’de programa başlayıncaya dek çalışmaya devam etmesi gerekmektedir.

Kimler Başvuramaz

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
  • Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
  • Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
  • Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
  • Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)
  • Türkiye’deki bir hukuk fakültesinden mezun olup ABD’de “Juris Doctor” (JD) programlarına başvurmak isteyenler (Hukuk alanında başvuru yapacak adaylar, Yüksek Lisans Bursuna “Master of Laws” (LLM) derecesi için başvurabilmektedir.)

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler

  • Online başvuru formunda “Degree Objective” kısmında “Master’s” ı seçmeniz gerekmektedir.
  • Eğer daha önceki yıllarda Fulbright Öğrenci Programı’na başvuru yaptıysanız, mevcut başvurunuzu yeni bir e-posta adresi ile başlatmanız gerekmektedir.
  • Eğer yandal veya çift anadalınız varsa, Amerika’da öğrenim görmek istediğiniz alan ile ilgili olan bölümün not ortalaması dikkate alınacaktır.
  • Başvuru için GRE veya GMAT sınav sonuç belgeleri istenmemekle birlikte, bursa aday gösterilen kişilerin başvuru yaptıkları alana bağlı olarak bu sınavlara girmeleri gerekecektir.
  • Başvuru için bir ABD üniversitesine kabul almış olmak gerekli değildir. Ancak ABD üniversitelerine kendileri başvurup kabul almış adaylar, kabullerini 2020-2021 akademik yılına erteleterek Fulbright bursuna başvurabilirler.
  • Bursa başvuru için üst yaş sınırlaması yoktur.
  • Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD’de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, “The Americans with Disabilities Act (ADA)” yasasının ABD’de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.

Fulbright Yüksek Lisans Bursuna Başvurmak ve Detaylı Bilgi için Tıklayın.