İstanbul Kültür Üniversitesi Bursları

Üniversiteye Yerleşme Bursları

Üniversiteye Yerleşme Bursları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) elde edilen başarı sırası dikkate alınarak Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan Burslu ve İndirimli ibareli kontenjanlara yerleşen öğrencilere verilen burslardır.

Üniversiteye Yerleşme Bursları; Lisans Bölümlerinde 7 yıl, Ön Lisans Programlarında 4 yıl boyunca kesintisiz ve karşılıksız olarak öğrencilerin eğitim-öğretim ücretlerine indirim olarak uygulanmaktadır.

Üniversiteye Tam Burslu (Burslu) Kontenjandan Yerleşme

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin bölümlerine ve programlarına Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda elde edilen başarı sırası dikkate alınarak Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan (Burslu) ibareli kontenjanlara yerleşen öğrencilerin hak kazandığı burstur.

Üniversiteye %50 Burslu (%50 İndirimli) Kontenjandan Yerleşme

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin bölümlerine ve programlarına Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda elde edilen başarı sırası dikkate alınarak Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan (%50 İndirimli) ibareli kontenjanlara yerleşen öğrencilerin hak kazandığı burstur.

Üniversiteye %25 Burslu (%25 İndirimli) Kontenjandan Yerleşme

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin bölümlerine ve programlarına Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda elde edilen başarı sırası dikkate alınarak Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan (%25 İndirimli) ibareli kontenjanlara yerleşen öğrencilerin hak kazandığı burstur.

YKS Yüksek Başarı Bursları

YKS Yüksek Başarı Bursları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Eşit Ağırlık ve Sayısal puan türlerinde ilk 5000, Sözel puan türünde ilk 3000 başarı sıralamasına girerek İstanbul Kültür Üniversitesi’ne yerleşen öğrencilerin hak kazandığı burslardır.

YKS Yüksek Başarı Bursu ile Üniversiteye yerleşen öğrenciler

  • Azami Öğrenim Süresi (7 Yıl) içinde yıllık eğitim-öğretim ücreti ödemezler
  • İKÜ Yurtlarında ücretsiz konaklama imkânına sahip olurlar
  • Yıllık 2.000 ₺ nakit Kırtasiye Harcamaları Desteği alırlar
  • Normal Eğitim Süresince aylık (Her Yıl, 9 Ay süresince) nakit Öğrenci Gereksinim Bursu alırlar

 

Puan Türü ve Başarı Sırası Bilgilerine Göre Öğrenci Gereksinim Bursu Tablosu

 

Eşit Ağırlık Puan Türü Başarı SırasıSayısal Puan Türü Başarı SırasıSözel Puan Türü Başarı SırasıÖğrenci Gereksinim Bursu Tutarı (Aylık)
1 – 30001 – 30001 – 1000900 ₺
3001 – 40003001 – 40001001 – 2000600 ₺
4001 – 50004001 – 50002001 – 3000400 ₺

Öğrencinin ilgili puan türünde başarı sıralamasına göre verilen nakit burslar karşılıksızdır.

Hazırlık sınıfı zorunlu olan programlarda 5 yıl, hazırlık sınıfı zorunlu olmayan programlarda ise 4 yıl boyunca sağlanan burslar öğrenci başarılı olduğu (Genel Not Ortalaması (GNO) 2.00 ve üzeri) ve üniversiteye kayıtlı olduğu süre boyunca devam eder.

Daha önce herhangi bir üniversitede 4 yıllık fakülte ya da yüksekokul eğitimini tamamlayarak mezun olanlar ya da eğitimini tamamlamadan kayıt sildirenler YKS sonuçlarına göre sağlanan bu burslardan yararlanamazlar.

İlk Tercih İndirimi

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin bölümlerine tercih listelerinde birinci sıradan yer vererek yerleşen öğrenciler İlk Tercih İndirimi ile desteklenmektedir. (Tercih Listesi’nde birinci sıradan itibaren hiç ara vermeden İKÜ’yü tercih ederek farklı bir sıradan Üniversitemize yerleşen öğrenciler de bu indirimden faydalanabilirler.)

Lisans ve Ön Lisans Bölümleri için İlk Tercih İndirim Oranı: %15

Tercih listesinin 1,2,3,4. ve 7 ile 8. sıralarında İstanbul Kültür Üniversitesi’ni tercih eden bir öğrenci, 1,2,3 veya 4. sıradaki tercihlerine yerleşirse İlk Tercih İndirimi’ni kazanır, ancak 7 ve 8. sıradaki İKÜ tercihlerine yerleşmesi durumunda (5 ve 6. sırada başka bir üniversite bulunduğu için) indirimden yararlanamaz.

İlk Tercih İndirimi’nden yararlanmak için örnek tercih listesi sıralaması aşağıda yer almaktadır.

 

Tercih SırasıProgram KoduProgram Adıİlk Tercih İndirimi
1. TercihİKÜ Program Koduİstanbul Kültür Üniversitesi / İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi / Uluslararası Ticaret ve Finansman (İngilizce) (Ücretli)Kazanırsın
2. TercihİKÜ Program Koduİstanbul Kültür Üniversitesi / İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi / İşletme (İngilizce) (Ücretli)Kazanırsın
3. TercihİKÜ Program Koduİstanbul Kültür Üniversitesi / Mühendislik Fakültesi / İnşaat Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli)Kazanırsın
4. TercihİKÜ Program Koduİstanbul Kültür Üniversitesi / Mimarlık Fakültesi / Mimarlık (İngilizce) (%50 İndirimli)Kazanırsın
5. TercihBaşka Üniversite Program KoduBaşka Bir Üniversite ve Bölümü
6. TercihBaşka Üniversite Program KoduBaşka Bir Üniversite ve Bölümü
7. TercihİKÜ Program Koduİstanbul Kültür Üniversitesi / Eğitim Fakültesi / Okul Öncesi Öğretmenliği (%50 İndirimli)Kazanamazsın
8. TercihİKÜ Program Koduİstanbul Kültür Üniversitesi / Hukuk Fakültesi / Hukuk Fakültesi (Burslu)Kazanamazsın

WeAccept ile Burslarınızı Arttırın!

WeAccept Burslarının diğer özelliği ise, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin sunmuş olduğu diğer burs ve indirim olanakları ile tıpkı YKS bursları gibi birleştirilebiliyor olmasıdır.

Örneğin İlk Tercih İndirimi (%15) WeAccept bursları ile birleştirilebiliyor! Daha fazla burs ve indirim imkanı ile eğitim hayatına başlama şansını kaçırma!

WEACCEPT’E BAŞVUR

Anlaşmalı Kurum İndirimi

İstanbul Kültür Üniversitesi ile anlaşmalı ortaöğretim kurumlarından mezun olan ve aynı zamanda İlk Tercih İndirimi kuralları sıralamasına göre tercih yapan öğrenciler Lisans ve Ön Lisans Bölümlerine yerleşmeleri durumunda İlk Tercih İndirimi’nde elde edecekleri %15’lik İndirim Oranı Anlaşmalı Kurum İndirimi kapsamında %25’e yükseltilerek öğrencinin eğitim-öğretim ücretine uygulanır.

Açıklama

  • Anlaşmalı kurumlarımıza sağlanan Anlaşmalı Kurum İndirimi’nin hak edilmesi için İstanbul Kültür Üniversitesi’nin ilk tercih indirimi kurallarına uygun olarak tercih yapılması gerekmektedir.
  • İlk tercih kurallarına uygun olmayan adaylar, İKÜ’ye yerleşmeleri durumunda bu indirimden faydalanamazlar.
  • Kurs gurubu öğrencilerinin bu indirimden faydalanabilmeleri için 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde (2023-2024 eğitim dönemi kayıtları için) kurslara kayıtlı olmaları gerekmektedir. Bu öğrencilerin ilgili kursların öğrencisi olduğunu, kurs yönetiminden alacakları resmi bir yazı ve yaptıkları son ödeme ile ilgili bir makbuz ile belgelemeleri istenecektir.

Üniversitemiz ile anlaşma gerçekleştiren kurumların listesine aşağıda yer verilmiştir.

Anlaşmalı Kurum Listesi

Şehit ve Gazi Çocukları Bursu

Üniversitemiz senatosu her eğitim dönemi için şehit ve gazi çocuklarının burslu okutulması amacıyla kontenjanları tespit eder. Bu kapsamda Üniversitemize yerleşen öğrenciler Devlet Üniversitelerinde ödenen İkinci Öğretim Harcı kadar ücret öderler ve başarılı oldukları sürece bursları devam eder.

2023-2024 eğitim dönemi Şehit ve Gazi Çocukları Bursu için tespit edilen burslu kontenjanlar listesi aşağıda yer almaktadır.

Şehit ve Gazi Çocukları Bursu Kontenjan Listesi

Milli Sporcu Bursu

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan mutabakat kapsamında geçerli olan Milli Sporcu Bursu; YKS ile Üniversitemizin Ücretli, %25 İndirimli veya %50 İndirimli kontenjanlarına yerleşerek kaydolacak öğrencilerin, bakanlık tarafından belirtilen spor alanlarında son 4 yıl içinde başarılı olduğu belgelendiren milli sporcular için öğrenim ücreti muafiyeti bursunun Tam Burslu (%100 Burslu) olarak uygulanmasıdır.

Öğrencilerin ilgili alanlarda milli sporcu olduğunu gösterir belgelerini kayıt esnasında Üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na iletmeleri gerekir.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenen spor alanlarının listesine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Tarafından Belirlenen Spor Alanları Listesi

Depremzede Bursu

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle; 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda kontenjan ayrılmıştır.

Adaylar 2023 YKS Kılavuzunda belirtilen kendilerine ayrılmış kontenjana yerleştikleri takdirde burslu olarak eğitim alabileceklerdir.

Programlar için ayrılan kontenjan bilgileri aşağıda yer almaktadır.

Kontenjan Bilgileri

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Kaynak: 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu (Kitapçık Sayfa 5, PDF Sayfa 7)

https://cdn.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/YKS/tkilavuz20072023.pdf

DEPREMZEDE ADAYLAR KONTENJANLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Adayların belirtilen tarihteki adres bilgisi, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtları esas alınarak kontrol edilecektir. Belirtilen tarihteki adres bilgisi Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesi olmayan adaylar bu kontenjanlardan yararlanamayacaklardır.

Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacaktır. Tercih işlemlerinin son günü itibarıyla (tercih işlemlerinin son günü dâhil) yukarıda belirtildiği şekilde yükseköğretim bilgisi olan adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacaktır. Yerleştirme işlemlerinde, tercih işlemleri tamamlandıktan sonraki ilk iş günü itibarıyla adayların ÖSYM sisteminde ve/veya YÖKSİS’te kayıtlı yükseköğretim bilgileri esas alınacaktır.

Tercih işlemleri tamamlandıktan sonraki ilk iş günü itibarıyla ÖSYM sisteminde veya YÖKSİS’te herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olduğu, yükseköğretim programından mezun durumda olduğu veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesildiği bilgisi yer alan adaylar bu kontenjanlara yerleştirilmeyecektir.

2023-YKS kayıt işlemlerinde bu kontenjandan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilenlerden herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olduğu, yükseköğretim programından mezun durumda olduğu veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesildiği tespit edilenlerin, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından kayıtları yapılmayacaktır. Bu adaylar yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

Öğrencilik Dönemi Burs ve İndirimleri

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin öğrencilerine sunduğu bir çok burs ve indirim olanağı bulunmaktadır.

Akademik Başarı Bursu/İndirimi

İstanbul Kültür Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerin, yıl sonu başarıları doğrultusunda kazandıkları indirimlerdir.

Akademik Başarı Bursu; Tam Burslu öğrencilerimizin bölümlerinde ilk 3’e girmeleri halinde ilgili bölüm için öngörülen nakdi bursu almaya hak kazanmalarıdır.

Akademik Başarı İndirimi; Üniversitemize Ücretli, %25 İndirimli ve %50 İndirimli kontenjanlardan yerleşen öğrencilerin eğitim-öğretim ücretlerinden indirim uygulanmasıdır.

Sporda Başarı İndirimi (Okul Takımı Sporcusu)

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin okul takımlarında görev alan öğrencilere, ödemiş oldukları katkı paylarının %10’u oranında indirim sağlanmaktadır.

(Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı önerisi ile sağlanan bu indirim, sadece öğrencinin okul takımlarında görev aldığı akademik yılı kapsar.)

İhtiyaç Bursu

İstanbul Kültür Üniversitesi Burs Değerlendirme Kurulu’nun ölçütleri doğrultusunda, ekonomik desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere nakdi burs olanağı sağlanmaktadır.

İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programı İndirimi

Eğitim dili Türkçe olan bir programı kazanarak İngilizce hazırlık programına katılmak isteyen;

  • Tam Burslu öğrencilere %75
  • %50 Burslu öğrencilere %50
  • %25 Burslu öğrencilere %25

oranlarında indirim uygulanmaktadır.

Bu oranların dışında, öğrencilerin faydalandıkları diğer burs ve indirim koşulları, hazırlık programında da geçerli sayılmaktadır.

Yüksek Lisansa Ücretsiz Devam Bursu

YKS sonuçlarına göre ilk 5000’e giren ve İKÜ’de bir lisans programına yerleşen öğrenciler (DİL puanı hariç), lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra İstanbul Kültür Üniversitesi yüksek lisans programlarına ücretsiz kayıt olma hakkına sahip olurlar.

Ücretsiz Çift Ana Dal ve Yan Dal Avantajı

İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğrenciler Çift Ana Dal ve Yan Dal eğitimlerini ücretsiz olarak gerçekleştirme avantajına sahiptirler.

İKÜ’de Çift Ana Dal ve Yan Dal programına kaydolan öğrencilerden Ana Dalında geçirdiği 10 yarıyıl süresince (kayıt dondurulan süre hariç) ücret alınmaz.

İKÜ Mütevelli Heyeti ve Kültür Eğitim Vakfı (KEV) Özel İndirimleri

İKÜ Mütevelli Heyet ve Kültür Eğitim Vakfı (KEV) Özel İndirimleri, İKÜ bölüm ve programlarının Ücretli ve %25 İndirimli kontenjanlarına yerleşenler için uygulanmaktadır.

Mütevelli Heyet ve Kültür Eğitim Vakfı (KEV) Özel İndirimleri uygulanırken, öğrencinin varsa İlk Tercih İndirimi ile toplanır.

Örneğin; Üniversiteye Yerleşme Bursu veya WeAccept Bursu uygulanmış fiyatlar üzerinden kalan tutara İlk Tercih İndirimi %15, İKÜ Mezun İndirimi %15 toplanarak %30 indirim olarak uygulanır.

İlk Tercih İndirimi ile birleştirilen Mütevelli Heyet Özel İndirimlerinin toplanması ile oluşan indirim en fazla %40 olabilir.

İKÜ Yönetim Kurulu kararlarının belirleyici olduğu; eğitim ve öğretim ücretlerinden belirlenen koşullar doğrultusunda uygulanan indirimleri kapsayan burslardır. Uygulandığı akademik yıl için geçerlidir. Akademik başarısızlık, disiplinsizlik, katkı payı ödemelerinin zamanında yapılmaması, program değiştirilmesi veya hizmet yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde kesilmektedir.

Ebeveynlerin Mesleklerine Göre İndirim

Öğrencinin ebeveynlerinden birinin; öğretmen, hâkim, savcı, öğretim üyesi çalışanı veya bu mesleklerden emekli olması durumunda öğrenciye katkı payından %10 oranında indirim uygulanır.

Kardeş Eğitimine Göre İndirim

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin lisans bölümlerinden veya ön lisans programlarında aynı anda birden fazla kardeşin eğitim görmesi durumunda her bir kardeşin katkı payından %10 oranında indirim uygulanır.

İstanbul Kültür Üniversitesi Mezunu İndirimi

Öğrencinin kendisi ve/veya kardeşlerinden birinin daha önce İstanbul Kültür Üniversitesi programlarının herhangi birinden mezun olması durumunda, İKÜ Mezunları ve Mensupları Derneği’ne üye olması ve dernek yazısını ibraz koşuluyla katkı payından %15 oranında indirim uygulanır.

Kültür Kolejleri Mezun İndirimi

Kültür Koleji / Kültür2000 Koleji lise mezunu olan aday öğrencilerin üniversitemizin lisans ve ön lisans programlarını İlk Tercih İndirimi kurallarına uygun olarak tercih etmesi durumunda %40 oranında İlk Tercih İndirimi kazanırlar.

%40 İlk tercih indirimi kazanan Kültür Koleji/Kültür2000 Koleji öğrencileri başka indirim alamazlar.

Kültür Koleji / Kültür2000 Koleji Lisesi mezunu aday öğrencilerin üniversitemizin lisans ve ön lisans programlarını İlk Tercih İndirimi kuralına uymadan herhangi bir sıradan yerleşmeleri durumunda (Sadece Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji lise mezunları oldukları için) %25 Aile İndirimi kazanırlar.

Bu indirim kişinin kendisine, çocuğuna, kardeşine, eşine, torununa koşulsuz uygulanmaktadır.

Bu öğrencilerin kardeşleri mevcutta İstanbul Kültür Eğitim Kurumları’nda öğrenci ise belgelenmesi koşuluyla katkı payından %10 oranında indirim uygulanır.