Japonya Hükümeti Japonca ve Japon Kültürü Araştırmaları Bursu

2023 Japonya Hükümeti  (MEXT)
Japonca ve Japon Kültürü Araştırmaları Bursu: Nikkensei
Öğretmen Eğitimi Bursu: Kyokensei (Yeni)

1. TANIM

(1) Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (Monbukagakusho:MEXT) tarafından, Japonya ve Japon kültürünü tanımak ve Japonca bilgilerini geliştirmek isteyen yabancı öğrenciler ve öğretmenlere Japonya’daki bir üniversitede Nikkensei ise 1 yıl, Kyokensei (yeni) ise 1,5 yıl süreyle burs verilecektir.

(2) Japonya Büyükelçiliği’nce gerçekleştirilen sınavda başarılı olan adaylar MEXT’e tavsiye edilecektir. MEXT’in gerçekleştireceği ikinci aşama değerlendirmenin ardından adaylara ilişkin son karar MEXT tarafından belirlenecektir.

(3)-1. Nikkensei: Bu burs kapsamında, öğrenciyi Japonya’da kabul eden üniversitenin 1 eğitim yılı süresince (üniversitenin sömestr başlangıcına uygun olarak Eylül veya Ekim ayından itibaren) okul kayıt ve harç ücretleri ödenir; öğrencinin eğitimini tamamlayabilmesi için gerekli süre boyunca nakit ödeme yapılır. Öğrencinin ülkesinde ikâmet adresine en yakın uluslararası havaalanından Japonya’ya ulaşımı ile bursunu tamamladığında ülkesine dönüşü için gerekli uçak bileti temin edilir.

(3)-2. Kyokensei (yeni): Bu burs kapsamında, öğretmeni Japonya’da kabul eden üniversitenin 1,5 eğitim yılı süresince (üniversitenin sömestr başlangıcına uygun olarak Eylül veya Ekim ayından itibaren başlar ve iki sonraki Mart ayında biter) okul kayıt ve harç ücretleri ödenir; öğretmenin eğitimini tamamlayabilmesi için gerekli süre boyunca nakit ödeme yapılır. Öğretmenin ülkesinde ikâmet adresine en yakın uluslararası havaalanından Japonya’ya ulaşımı ile bursunu tamamladığında ülkesine dönüşü için gerekli uçak bileti temin edilir.

2. BAŞVURACAK ADAYLARDA ARANACAK TEMEL ŞARTLAR

(1) Uyruk: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (ancak aynı zamanda Japon vatandaşı olmamak).

(2) Yaş sınırı:
      Nikkensei: 2 Nisan 1993 ile 1 Nisan 2005 tarihleri arasında doğmuş olmak.
      Kyokensei (yeni): 2 Nisan 1988’den sonra doğmuş olmak.

(3) Eğitim düzeyi: 
      Nikkensei: Başvuru esnasında ve burs süresi zarfında (Japonya dışında) bir üniversitede Japonca veya Japon kültürü ile ilgili bir bölümde lisans öğrencisi olarak kayıtlı bulunmak. (Yan dal olarak kayıtlı öğrenciler başvuramaz.) Ancak 1 Eylül 2023 itibariyle Japonca eğitiminin birinci yılında olanlar başvuramazlar.
      Kyokensei (yeni)​: Başvuru esnasında ve burs süresi zarfında (Japonya dışında) bir eğitim kurumunda öğretmen olarak kayıtlı bulunmak. 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle en az 5 yıl öğretmenlik tecrübesine sahip olmak.

(4) Japonca düzeyi:
      Nikkensei: Japonya’da eğitimi takip edebilecek düzeyde Japonca biliyor olmak.
      Kyokensei (yeni)​:En az JLPT N3 seviyesi ve bunun denginde Japonca bilgisine sahip olmak. Japonca ve Japon kültürü öğrenmeye istekli olmak.

(5) Sağlık durumu: Başvuru sahibinin ruhsal ve bedensel olarak Japonya’da eğitim ve araştırmasını sürdürebileceğini belgeleyen, MEXT tarafından formatı belirlenmiş  ve doktor tarafından imzalanmış Sağlık Belgesini sunması gerekmektedir.

(6) Bursun başlangıcı: Kabul edildiği üniversitenin belirlediği tarihte (genellikle Eylül veya Ekim 2023) Japonya’da olmasına engel durumu olmamak.

(7) Vize: Bursun başlangıcından itibaren yeni temin edilmiş eğitim vizesi ile Japonya’ya gidilmesi zorunludur.

3. BAŞVURU YÖNTEMİ

(1) Başvuru tarihleri:
28 Aralık 2022 (Çarşamba) – 3 Şubat (Cuma) 2023 15.00

(2) Başvuru Yöntemi:
Başvuru formlarını ve gerekli belgeleri Büyükelçiliğimizin internet sitesinden (www.tr.emb-japan.go.jp) indirebilirsiniz. Bilgisayarınızda yüklü değilse, formları açmak için Adobe Reader programını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekebilir. Yüklemek için burayı tıklayınız. (Adobe Reader programını bilgisayarınıza yükleyip, formları açtığınızda Japonca font’ları yüklemek isteyip istemediğiniz sorulursa, lütfen yükle seçeneğini işaretleyiniz.)

Başvuru formu, hazırlama kılavuzu ve taahütnameye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

– Tüm formlar PDF dosyası biçiminde kultur.basvuru@an.mofa.go.jp e-posta adresine gönderilmelidir. Hazırladığınız PDF dosyasına şöyle isim veriniz:
Nikkensei: “MEXT_Nikkensei_Adınız_Soyadınız” (Örnek: MEXT_Nikkensei_Ayse_Hatice_Yilmaz)
Kyokensei (yeni)​: “MEXT_Kyokensei_Adınız_Soyadınız” (Örnek: MEXT_Kyokensei_Ahmet_Ali_Yıldız)

– Başvuru dosyaları, PDF biçiminde e-posta eki olmalıdır. Google Drive, diğer linkler vb. şeklinde gönderilen başvurular dikkate alınmayacaktır.

– Konu kısmında “MEXT Nikkensei 2023” veya  “MEXT Kyokensei 2023” yazmalıdır.

– E-posta içerisinde adınız, soyadınız, cep telefonu numaranız ve açık adresiniz mutlaka yer almalıdır.

– Yukarıda belirtilen e-posta adresinin “9” MB sınırı vardır. TÜM EKLERLE BİRLİKTE TOPLAMDA 9 MB’den büyük e-postalar alınamaz.

– Tüm formlarınızı Rehberde belirtilen sıra ile tek bir PDF dosyası yapınız. Dosya boyutu büyük olduysa, kalite/çözünürlük/DPI ayarlarını düşürerek tekrar deneyiniz. Formlarınızı siyah/beyaz olarak da PDF yapabilirsiniz.

– Taahhütnameyi 2. ve ayrı PDF dosyası olarak e-postanıza ekleyiniz. Başvuru formlarının içerisine eklemeyiniz.

– 2 iş günü içerisinde “başvurunuz alınmıştır” cevabı alamazsanız e-posta ve telefon ile bilgi veriniz. Son gün başvuranlara da 2 iş günü içerisinde “başvurunuz alınmıştır” cevabı verilecektir ANCAK BAŞVURU DOSYASI, BURADAKİ AÇIKLAMALARDA VE REHBERDE BELİRTİLDİĞİ ŞEKİLDE HAZIRLANMAMIŞ İSE, DÜZELTME İÇİN EK SÜRE VERİLEMEYECEĞİNDEN DOLAYI BAŞVURU ELENECEKTİR. BAŞVURUNUN ALINMIŞ OLMASI, BAŞVURUNUN İSTENİLEN ŞEKİLDE HAZIRLANMIŞ OLDUĞU ANLAMINA GELMEMEKTEDİR.

– Başvurunuz alınmıştır yanıtından sonra ise sizin için oluşturulan sınav başvuru numarası e-posta ile tarafınıza bildirilecektir. Internet sitemizdeki ilanlarda adayların adı-soyadı belirtilmeyecek, sınav numarası kullanılacaktır.

– 1. Aşama Seçimi geçenler, orijinal dosyalarını da Büyükelçiliğe teslim edeceklerdir. Orijinal dosya teslim edilirken her belgeden istenilen sayıda eklenmesine dikkat edilmelidir.

– Recommendation Form tarafınıza kapalı zarf içerisinde teslim edilmiş olabilir ancak zarfın açılarak Recommendation Formun da taranarak PDF dosyanıza eklenmesi gerekmektedir.

– Japonya’dan gelen talimat doğrultusunda dosyasında eksik belgesi olanlar 2. Aşamaya geçemeyeceklerdir.

– Posta ve kargoyla yapılan başvurular hiçbir şekilde kabul edilmez.

4. PROGRAM REHBERİ (COURSE GUIDE)

Yerleşmek istediğiniz eğitim programını seçeceğiniz “Course Guide” Program Rehberi’ne yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

5. SEÇİM TAKVİMİ

(1) Ön Eleme 
Japonya Büyükelçiliği tarafından yapılacak ön eleme sonucunda yazılı sınava kabul edilecek adaylar belirlenir.
10 Şubat (Cuma) 2023 saat 15.00’te ön eleme sonuçları Japonya Büyükelçiliği’nin internet sitesinde ilan edilir.

(2) Yazılı Sınav
20 Şubat (Pazartesi) 2023 09.00-12.00 saatleri arasında Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi’nde Japonca düzeyini belirlemek üzere yazılı sınav gerçekleştirilecektir (Japonca sınav süresi 100 dakikadır). Ayrıca Kyokensei için İngilizce sınavı gerçekleştirilecektir (İngilizce sınav süresi 60 dakikadır). Yazılı sınav sonucuna göre mülakat sınava kabul edilecek adaylar aynı gün ilan edilecektir.

(3) Mülakat Sınav
20 Şubat (Pazartesi) 2023 öğleden sonra yüz yüze mülakat sınav yapılacaktır.

(4) Sonucun Açıklanması
24 Şubat (Cuma) 2023 saat 15.00’te yazılı ve çevrimiçi mülakat sınavlar neticesinde Büyükelçiliğimizin tavsiye listesi Japonya Büyükelçiliği’nin internet sitesinde ilan edilir.
Bu yıl Büyükelçiliğimiz tarafından Nikkensei ve Kyokensei ayrı olmak üzere en fazla 9 aday Japonya’ya tavsiye edilecektir.
Büyükelçiliğimiz tarafından tavsiye edilen adaylar MEXT tarafından gerçekleştirilecek ikinci değerlendirmeye tabi tutulacaklardır. İkinci değerlendirme sonucunda başarılı olan adaylar, MEXT ile adayı kabul edecek Japon üniversitesi arasındaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Japonya Büyükelçiliği kanalıyla bilgilendirileceklerdir.