Rusya Federasyonu’nda Nükleer Enerji Alanında Karşılıksız Bursu

rusya-universitesi-ulusal-nukleer-arastirma-universitesi2015 sonbahar eğitim döneminden itibaren başlayacak Rusya Federasyonu’nda Ulusal  Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (Moskova/Obninsk, bundan sonra MEPhI) ve St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi’nde (St. Petersburg, bundan sonra SPbDPÜ) eğitim almaları için, Türkiye’deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin hali hazırda “Hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfı”nda okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 80 öğrenci seçilmesi planlanmaktadır. Bu öğrencilerin seçimi yazılı ve sözlü sınav yapılarak gerçekleştirilecektir. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, Rusya Federasyonu’nda nükleer mühendislik alanında ücretsiz eğitim alacaklardır. Son başvuru tarihi 27 Mart 2015‘tir.

Rusya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyeti ile 2010 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşma çerçevesinde, Türk öğrenciler için Rusya’daki üniversitelerde mesleki uzmanlık eğitimi alma imkanı sağlamıştır.

Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından, bugüne kadar Türkiye’deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nde eğitim gören Türk vatandaşı 250’yi aşkın öğrenciye, Rusya Federasyonu’ndaki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) akademik eğitim alma fırsatı sunulmuştur. Programa bu sene kabul edilecek toplam 80 Türk vatandaşı öğrenciden 50 öğrenci yine Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim alacakken, 30 öğrenci St. Petersburg Devlet Politeknik Üniversitesi’nde (SPbDPÜ) eğitim alacaktır.

Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, uzmanlık eğitim programına katılarak 1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi almaktadır. Öğrenciler 3. sınıftan itibaren, yaz dönemlerinde uygulamalı staj yapacaklardır. Eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olan öğrenciler “Nükleer santraller: tasarım, işletme ve mühendislik” uzmanlık dalında mühendislik diploması alacaklardır. Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, 1 ila 3 yıllık süreyle Rosatom Devlet Kuruluşu’nun eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitim ve uygulamalı staj yapacaklardır. Eğitim programı Rusça dilinde olduğu için ilk yıl hazırlık sınıfında Rusça dili eğitimi verilmektedir.

Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenmektir. 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma imkanı sağlanmaktadır. Öğrencilere, Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılmaktır. MEPhI’de okuyan öğrenciler için yılda bir defa, Ankara-Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti ödenmektir. SPbDPÜ’de okuyan öğrenciler için yılda bir defa, İstanbul-St. Petersburg-İstanbul gidiş-dönüş uçak bileti ödenecektir.

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız.